Podkategorija i voće, povrće i gljive - kategorija: | Voće, povrće i gljive - Povrće |
---|
Yacon dobiva se iz korijena istoimene biljke koja raste u Andama.
Njegov okus podsjeća na karamele i med, a domoroci ga zovu "zemaljska jabuka".
Sastoji se uglavnom od inulina, prebiotika koji sadrži neprobavljiva vlakna čija razgradnja počinje u debelom crijevu, te ne uzrokuje porast šećera u krvi.
Probiotici potiču rast korisnih bakterija u crijevima i povećavaju apsorpciju minerala i elemenata u tragovima.
Inulin koji sadrži yacon normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija.
Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage.
U Andama, gdje se uzgaja preko 3000 godina, uglavnom se jedu sirovi gomolji yacona, a na Zapadu se koristi u obliku sirupa i praha.
Trenutno je jedna od namirnica koja je najučinkovitija kod liječenja i smanjenja tegoba uzrokovanih dijabetesom.
Cijene dotežu vrtoglave iznose jer je proizvodnja vrlo limitirana, a ogromna potražnja zbog dijabetesa koji je sve prisutniji.
Nakon što se gomolji izvade iz zemlje, posuše se na suncu i pažljivo samelju u prah ili se iz njih istisne sirup.
Stanovnici Anda, naravno, ne odbacuju ni druge dijelove biljke, a najčešće kuhaju čaj od lišća yacona.
On se koristi za reguliranje šećera u krvi, poboljšanje probave te jačanje funkcije bubrega.
Yacon ima slatkasti okus te se može koristiti kao zaslađivač za smoothieje, sokove, voćne salate, sirove i ostale slastice, čokolade, preljeve za salatu itd.
Te kao jedinstveni sastojak kod hladno prešanih/cijeđenih sokova.
Inulin se u našem tijelu razgrađuje u fruktooligosaharide (FOS), koji ne utječu na povećanje razine šećera u krvi.
Zbog toga je posebno pogodan za dijabetičare.
Također je u odnosu na šećer vrlo niske kalorične vrijednosti – 50 kalorija na žlicu (15 g) yacona u prahu, što ga čini idealnim za osobe s prekomjernom težinom.
S obzirom na to da je sasvim prirodan i nema opasnosti za zdravlje, kao što je slučaj s mnogim umjetnim sladilima, njegova upotreba se preporučuje svima – dijabetičarima, osobama s povećanom tjelesnom težinom, veganima i svima onima koji izbjegavaju bijeli šećer.
Yacon, poznat kao peruanska zemljana jabuka, plodovi su hrskavo gomoljastog korijenja.
Ova višegodišnja biljka lako se može prepoznati po svojim malim, žutim cvjetovima okruženim velikim tamnozelenim listovima.
Može narasti do preko 2 metra u visinu i pripada istoj obitelji kao suncokret.
Interesantno je da je štetnik-free i otporan na sušu, pa se lako može uzgajati gotovo bilo gdje tijekom cijele godine, sve dok nema mraza.
Yacon korijeni su osvježavajuće slatkastog okusa i spadaju u zimske delicije, usprkos tome što su povrće.
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra