Oprema za vrt, voćnjak i okućnicu - Kategorija i sjeme i sadnice / sadni materijal - kategorija: | Sjeme i sadnice / sadni materijal - Uzgoj žitarica, sjemenki i orašastih plodova |
---|
Stanje | Novo |
---|
Partner iz Njemačke ima strašno velike narudžbe za voće i povrće koje proizvodimo.
Spreman je da bi osigurao proizvodnju sufinancirati dio sadnog materijala, pa čak 10 do 50 %.
Partner koji uzme sadni materijal ostaje dužan recimo 30 %, a koji bi platio kroz isporuku plodova.
Naravno na to ne bi išle nikakve kamate i sa svakim partnerom bi se dogovaralo na koliko bi to godina bilo i koliko bi posto kod sadnog materijala bilo odobreno.
Naravno, ovisi o ozbiljnosti kooperanta, što je procjena rizika manja, to bi uvjeti bili bolji.
To bi bilo za sada kako stvari stoje za Kiwano, mini kiwi, mongolsku trešnju, mongolsku borovnicu, fijoa, limun travu, Yuzu naranču, Finger limetu, Yacon itd.
Yacon dobiva se iz korijena istoimene biljke koja raste u Andama.
Njegov okus podsjeća na karamele i med, a mještani ga zovu "zemaljska jabuka".
Sastoji se uglavnom od inulina - prebiotika koji sadrži neprobavljiva vlakna čija razgradnja počinje u debelom crijevu, te ne uzrokuje porast šećera u krvi.
Probiotici potiču rast korisnih bakterija u crijevima i povećaju apsorpciju minerala i elemenata u tragovima.
Inulin koji sadrži Yacon normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija.
Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage.
U Andama, gdje se uzgaja preko 3000 godina, uglavnom se jedu sirovi gomolji Yacona, a na Zapadu se koristi u obliku sirupa i praha.
Nakon što se gomolji izvade iz zemlje, posuše se na suncu i pažljivo samelju u prah ili se iz njih istisne sirup.
Stanovnici Anda, naravno, ne odbacuju ni druge dijelove biljke, a najčešće kuhaju čaj od lišća Yacona.
On se koristi za reguliranje šećera u krvi, poboljšanje probave te jačanje funkcije bubrega.
Yacon ima slatkasti okus te se može koristiti kao zaslađivač za smoothieje, sokove, voćne salate, sirove i ostale slastice, čokolade, preljeve za salatu itd.
Inulin se u našem tijelu razgrađuje u fruktooligosaharide (FOS), koji ne utječu na povećanje razine šećera u krvi.
Zbog toga je posebno pogodan za dijabetičare.
Također je u odnosu na šećer vrlo niske kalorične vrijednosti - 50 kalorija na žlicu (15 g) Yacona u prahu, što ga čini idealnim za osobe s prekomjernom težinom.
S obzirom na to da je sasvim prirodan i nema opasnosti za zdravlje, kao što je slučaj s mnogim umjetnim sladilima, njegova upotreba se preporučuje svima - dijabetičarima, osobama s povećanom tjelesnom težinom, veganima i svima onima koji izbjegavaju bijeli šećer.
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra