Oprema za vrt, voćnjak i okućnicu - Kategorija i sjeme i sadnice / sadni materijal - kategorija: | Sjeme i sadnice / sadni materijal - Uzgoj povrća |
---|
Stanje | Novo |
---|
Hokkaido je vrsta tikve koja pažnju privlači svojim atraktivnim izgledom i bojom.
Osim toga, sve je više cijenjena u ishrani i to posebno kod makrobiotičara i dijetetičara.
Bogata je mineralima i vitaminima (a ima malu kaloričnu vrijednost) i znatno ih je više u punoj zrelosti, nego kao mlada tikvica, to je ujedno i prednost ove tikve, jer u punoj zrelosti sadrži znatno više hranjivih tvari nego zelena.
Odlična je u dopuni jelovnika, a osobito dobra kod probavnih ili želudčanih tegoba.
Plodovi se lako čuvaju, pa je moguće hokkaido tikvu koristiti i zimi.
Dugo i lako se čuva, pa može biti dobar izvor hranjivih tvari i zimi, kada se drugo povrće koristi prerađeno ili uskladišteno sredstvima protiv kvarenja.
Kako se jede i ujesen i tijekom zime, može se peći, rjeđe kuhati, ali i ukuhati fini pekmez.
Neki ih jedu i sirove kao egzotični dodatak voćnim i ostalim salatama.
Najukusniji plodovi beru se nakon prvih mrazeva, kada lišće požuti.
Treba ih brati s drškom, jer se tada lakše čuvaju i prevoze zadržavajući hranjivu vrijednost.
Poznavatelji i vrsni gurmani tvrde da hokkaido tikva stajanjem poprimi sve bolji okus.
Dijabetičari ju smatraju zlatnim rudnikom minerala i vitamina, a zbog lake probavljivosti osobito je preporučuju djeci i starijima, kao i onima s osjetljivim želucem i probavnim sustavom.
Hokkaido squash je bogat kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, kalcijem i vitaminima A, B i C.
Sjemenke su vrlo hranjive pa ih peremo, sušimo i spremamo za zimu.
Jedino tvrda kora nije za uporabu, ali vješti Japanci koriste je za izradu jednostavnih ukrasa.
Uzgoj je istovjetan kao i kod drugih vrsta tikava.
U posljednje vrijeme sve je veći uzgoj i kod nas.
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra