Podkategorija i voće, povrće i gljive - kategorija: | Voće, povrće i gljive - Voće |
---|
SALVIA OFFICINALIS
Kadulja je bila jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka antike.
Latinski naziv Salvia potječe od latinske riječi salve, što znači "iscjeljivanje".
Biljka je već bila poznata starim Grcima i vjerojatno je prva koja se tamo uzgajala.
U antici se kaže da su studenti filozofije žvakali kadulju kako bi osvježili um i stekli mudrost, zadovoljstvo i znanje.
Rimski Plinije ju je prvi put nazvao Salvia u 1. stoljeću.
Biljka se danas koristi kao nezamjenjiva začinska biljka u brojnim jelima.
Iznad svega, talijanska kuhinja temelji se na kadulji, npr. Teleća šnicla à la Saltimbocca.
Salate, jela s ribom, piletina i svinjetina, juhe i umaci od sira također dobivaju poseban okus s dodatkom kadulje.
Iako je miris svježe ubranog lišća najintenzivniji, možete se koristiti sušena ili zamrznuta zimi.
Kadulja preferira sunčano mjesto i ne smije se rezati u jesen.
To se treba učiniti samo u proljeće nakon prestanka opasnosti od mraza, kako bi se potaknuo ponovni snažan rast.
Cijena: 2.65€ /kom
sulog@sulog.hr
Krapinska ulica 12, 10298 Donja Bistra